Bovenstaande stelling werd beweerd door trendwatcher Jarno Duursma tijdens zijn inspirerende lezing over kunstmatige/artificiële intelligentie (AI). Een stelling die niet alleen interessant was, maar waarbij de gegeven voorbeelden boekdelen spraken. Zo toonde hij voorbeelden van AI die vanuit tekst afbeeldingen konden maken, stemmen konden nabootsen en hele artikelen konden schrijven. Allemaal zonder al te veel bemoeienis van de mens.
Ik kon het dan ook niet laten om mijzelf af te vragen wat dit zou betekenen voor de presentaties van de toekomst. Is presenteren in de toekomst nog wel iets wat wijzelf gaan doen? Of neemt de computer het over? Om dit te toetsen ben ik aan de slag gegaan met als doel te onderzoeken hoe simpel het is om met hedendaagse, gratis tools een presentatie op te stellen met behulp van AI.
Bron: www.copymatic.ai
Een goede presentatie begint met een goed verhaal. Voor het opzetten van het verhaal heb ik gebruik gemaakt van de AI-website Copymatic. Dankzij een gratis proefversie kon ik vrijwel direct aan de slag met het genereren van teksten.
De opzet van Copymatic is vrij simpel. Je start met het selecteren van het type bericht wat je wilt opzetten (artikel, blog, reviews, pro’s en con’s, etc.). Hierna bepaal je de titel en de steekwoorden die jouw tekst moet bevatten. Op basis van deze informatie wordt een inhoudsopgave voorgesteld. Wanneer je hier mee akkoord gaat vult Copymatic de alinea’s automatisch voor jou in.
Nieuwsgierig naar het eigen inzicht van een kunstmatige intelligentie, vroeg ik Copymatic om een artikel te genereren over hoe kunstmatige intelligentie kon bijdragen in het opzetten van een presentatie. Een laadmenu kwam tevoorschijn, waarna het niet lang duurde voordat tekst mijn scherm vulde.
Ik moet toegeven, de resultaten waren allesbehalve teleurstellend! De algoritmes brachten een verhaal naar voren wat nog best degelijk in elkaar gestoken was. Zo omschreef het artikel dat kunstmatige intelligentie een presentatie kan versterken door feedback te geven, onderzoek te doen en slides te ontwerpen. Echter, het gaf tevens aan dat kunstmatige intelligentie nog in ontwikkeling is, waardoor je nog altijd een mens nodig hebt om de kwaliteit te controleren.
Helaas is het programma niet perfect. Zo ontbrak de samenhang tussen sommige alinea’s en waren de argumenten niet altijd even scherp. Volgens de AI zou oefenen essentieel zijn in het goed verlopen van je presentatie. Het geeft echter geen reden of voorbeelden waarom dit zou moeten.
Bron: DALL·E 2 (openai.com)
Met Dall-E 2 voelde ik mij weer even kind. Alles wat ik mijzelf kon bedenken, kon Dall-E 2 voor mij realiseren. Een boot drijvende op lava? Een buffel bestaande uit pixels? Futuristische art deco? Geen probleem. Binnen enkele seconde heb jij een passende afbeelding.
Voor een presentatie is dergelijke software ideaal! Geen uren meer zoeken naar de perfecte afbeelding, maar simpelweg je idee uittypen om een passende afbeelding te krijgen. Dall-E 2 biedt hierbij enorm veel mogelijkheden en laat je 15 afbeeldingen per maand gratis opstellen.
Helaas zitten er ook nadelen aan Dall-E 2. Zo blijkt Dall-E soms moeite te hebben met mensen. Zo vervormt Dall-E gezichten en verdwijnen er regelmatig ledematen. Daarnaast heb je niet altijd invloed op de uitkomst en kan de afbeelding afwijken van datgene waar je op hoopt. Zo lukte mij het niet om een schilder te creëren die boos was op een AI.
Installatiewijze: Clone your voice | How to install Real-Time Voice Cloning toolbox Python? Full tutorial | 2022 – YouTube
Voor het digitaliseren van mijn stem heb ik gebruik gemaakt van de tool Real Time Voice Cloning (RTVC). Er waren proefversies van diverse, online AI’s, maar deze moesten allemaal ingesproken worden. Wat RTVC uniek maakte, was dat deze AI op basis van enkele geluidsfragmenten een stem volledig kon imiteren. Vervolgens zou ik, door middel van tekstinvoer, mijn AI-stem alles kunnen laten zeggen. Door de demo’s die ik zag, lagen de verwachtingen hoog.
Helaas bleek dit te mooi om waar te zijn. Zelfs na het voeren van 20 verschillende geluidsfragmenten, lukt het de AI niet om mijn stem correct na te bootsen. Wanneer je goed oplet kun je elementen van mijn originele stem horen, maar de AI-versie klinkt duf, emotieloos en verveeld. Ook was het algoritme gericht op de Engelse taal, waardoor Nederlandse woorden met een accent uitgesproken werden.
Allereerst, het resultaat zodat je zelf kunt oordelen (tip: zet de ondertiteling aan):
Het doel van deze test was om te kijken hoever ik kon komen in het opstellen van een AI-presentatie. Ik heb hierbij gebruik gemaakt van de gratis diensten die op het internet vinden waren. Hoewel het experiment enorm leuk was om uit te voeren, blijken de beschikbare AI nog niet volwassen genoeg te zijn om een volledige presentatie te geven.
Dat haalt echter niet weg dat de ontwikkelingen enorm snel gaan en dat de mogelijkheden van AI in continu toenemen. Daarnaast bieden betaalde AI-diensten veel meer mogelijkheden dan datgene wat in dit simpel onderzoekje naar voren is gekomen. Dus mocht je nieuwsgierig zijn, dan raad ik je het zeker aan om jezelf in het onderwerp te verdiepen.
De komende jaren zullen jij en ik daarentegen nog voor de groep moeten staan. Ook niet verkeerd, aangezien menselijke interactie nog altijd fijn is!