Het stellen van hoge eisen aan jezelf is in principe niet verkeerd, omdat het je veel kan brengen. Het zorgt ervoor dat je dingen voor elkaar krijgt in je leven en dat je de motivatie hebt om door te zetten op de momenten dat het ertoe doet. 

Echter, er bestaat ook zoiets als te hoge eisen stellen. En geloof het of niet, maar dat werkt vaak alleen maar tegen (vooral als je anderen wilt overtuigen).

Angst voor fouten

Te hoge eisen leiden namelijk tot absurde verwachtingen die onmogelijk te behalen zijn. En voor je het weet heb je enkel en alleen nog maar doemscenario’s in je hoofd en pieker je enkel nog maar over waarom datgene wat je wil vertellen niet zal aanslaan. Stress, paniek en een gevoel van hulpeloosheid nemen ons over en voor we het weten zitten we in zak en as en met de handen in het haar. 

Wanneer we angstig zijn voor mogelijke negatieve gevolgen, worden we ook nog eens negatief over ons eigen kunnen. We worden streng voor onszelf en denken al snel dat er iets mis is met ons of dat wij niet datgene in ons hebben om daadwerkelijk te slagen. We klappen dicht of stellen het voorbereiden uit tot het laatste moment. Zonde, want je zult juist je mogelijke fouten moeten omarmen als je ooit wilt groeien in het leren overtuigen. Fouten maken helpt namelijk bij het verkrijgen van inzicht. 

Waarom fouten maken mag

Fouten maken helpt bij het verkrijgen van inzicht.

Inzicht in wanneer iets misgaat, waarom iets misgaat en wat je moet doen om de volgende keer nog sterker over te komen. Uiteraard kun je niet zomaar fouten gaan maken! Je wilt immers op het moment dat het erom gaat daadwerkelijk iemand feilloos overtuigen. Wil je dan ook effectief van je fouten leren, dan kun je dit het beste doen in je voorbereiding: 

  • Ga voorafgaand aan het moment van overtuigen oefenen. En met oefenen bedoel ik, pak je verhaal en spreek hardop uit wat je wilt vertellen. Mogelijk voor een spiegel, zodat je ziet hoe je erbij staat. Oefenen zorgt ervoor dat je jezelf traint in het uitspreken van jouw verhaal. Net als een sporter die zijn spieren traint, train jij jouw brein in het onthouden van datgene wat je wilt overbrengen. 
  • Stel jezelf tijdens het oefenen bloot aan diverse mensen die met jou mee willen denken, zowel voorstanders als tegenstanders. Hiermee vergroot je jouw inzicht in hoe mensen kunnen reageren op jouw idee of verhaal. Je kunt jezelf op deze manier voorbereiden op de mogelijke reacties die gaan komen. 
  • Vraag om concrete feedback en wees hier niet bang voor. Concrete feedback helpt jou bij het verkrijgen van inzicht in de sterktes en zwaktes van datgene wat je wilt overbrengen. Hoe concreter de feedback, hoe makkelijker het voor jou is om eventuele aanpassingen te doen. En wees niet bang voor feedback, zelfs de besten onder ons krijgen nog altijd verbeterpunten te horen. 

Wanneer je voldoende fouten hebt gemaakt en de juiste feedback hebt verwerkt, zul je merken dat je in staat bent om zelfverzekerd je verhaal over te brengen. 

Maar maak je geen zorgen, want geloof het of niet: Ook tijdens je moment suprême zul je ongetwijfeld fouten maken (en als je een beetje hebt geoefend, zal de meerderheid het niet eens merken). Accepteer de fouten en neem ze mee voor een volgende keer. Want ook dan zul je er weer genoeg maken. 

Wat nu?

Eigenlijk help je jezelf wanneer je accepteert dat fouten maken helpt. Dus laat die hoge verwachtingen thuis en ga lekker experimenteren met fouten maken. Kijk wat je ervan kunt leren en neem dit mee voor een volgende keer dat je een idee of verhaal hebt dat het waard is om te delen. 

Wil je meer weten?

Wil je meer leren over hoe je jezelf goed voorbereid op een presentatie? Schrijf je dan in voor een training ‘Overtuigend presenteren in 6 stappen’ via www.muscon.nl/training.